Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί δεν έχει καλέσει ο Πεπόνης και τον Προβόπουλο;


Οι αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, για την ενημέρωση που είχε, εκτός από τους Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και το ΔΝΤ πως το "Μνημόνιο δεν βγαίνει...", αφήνει στον οικονομικό εισαγγελέα, Γργηγόρη Πεπόνη, μόνο μια διέξοδο. Να τον καλέσει άμεσα!


Ο Γιώργος Προβόπουλος οφείλει να εξηγήσει γιατί "απέκρυψε" το διαβαθμισμένο έγγραφο, χρονολογουμένου από τις 29 Μαρτίου 2010, με αποδέκτη τον ίδιο, στο οποίο υπογραμμιζόταν πως το Μνημόνιο θα επέφερε βαθιά ύφεση, που θα δοκίμαζε τον κοινωνικό ιστό και δεν θα υλοποιούταν.

Από τη μία, η βουλευτής κανει λόγο για fax του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προς τον κ. Προβόπουλο στο οποίο γνωστοποιούταν στον τελευταίο, απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ, ημερομηνίας 29/3/2012 (προτού υπογραφεί το Μνημόνιο), όπου αναφερόταν ότι το πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθιά ύφεση, δοκιμάζοντας τον κοινωνικό ιστό, ενώ επισημαινόταν πως δεν θα καθίστατο εφικτή η υλοποίησή του.

Το 2ο έγγραφο με ημερομηνία 1.4.2010 και διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον» αποστέλλεται από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον προς την γενική γραμματεία Διεύθυνσης, Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας ενώ κοινοποιείται μεταξύ άλλων στο διπλωματικό γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, τον υπουργό Οικονομικών και στο γραφείο του κ. Ζανιά.

Ως θέμα έχει: «Συνάντηση με αρμόδιο διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ επι θέματος ελληνικής Οικονομίας»

Ενώ το κείμενο χωρίζεται σε δυο παραγράφους που αναφέρουν:

- Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μέσα σε ένα έτος (στόχος τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας)

- Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομενης  κατά το δυνατόν, υπερβολικής έξαρσης κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν το όλο εγχείρημα ή πάντως καθυστερούν την υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου