Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα είπαν χύμα οι επιχειρηματίες στη Μέρκελ...


Την ανάγκη να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει επεσήμαναν οι επιχειρηματίες στην Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας πως το Μνημόνιο διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας...


Κατά τη συνάντηση που είχαν Έλληνες επιχειρηματίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο ξενοδοχείο Χίλτον ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε πως η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε σαν τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα ενώ αναφέρθηκε σε οικονομική και πολιτική αποτυχία του Μνημονίου επισημαίνοντας την ανάγκη να υιοθετηθούν αναπτυξιακές πρακτικές προκειμένου να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία.

«Η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σ' ένα φαύλο κύκλο. Οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους ενώ ταυτόχρονα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος ο οποίος απευθύνθηκε στην «ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης».

Ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την Τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επιχειρηματίες τόνισαν πως η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση, έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενώ σημείωσαν πως «η οικονομική και πολιτική αποτυχία του Μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού».

Ακόμα, σημειώθηκε πως το κρίσιμο αυτή τη στιγμή για να γίνουν επενδύσεις είναι να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, να μειωθεί το κόστος του χρήματος και να εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επεσημαναν δε χαρακτηριστικά πως και μόνο η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα αλλάζει άρδην το κλίμα.



Οι επιχειρηματίες που ήταν στη συνάντηση είναι οι: Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου